Mirko Šenkovski Geronimo autor je blizu 700 muzičkih djela brojnih hitova najpopularnijih izvođača regiona, kako pop-rock, tako i folk muzike.

Mirko Šenkovski – Geronimo, rođen je u Skopju (Makedonija) a odrastao u Slavonskom Brodu. Muzičku karijeru započeo je u najpoznatijoj brodskoj rock (heavy metal) grupi „Sauron“ koja je djelovala u periodu 1986-1996. godina. Postava benda je bila: Mirko Šenkovski (vokal), Tony Lović (solo gitara), Tomislav Luketić-Lux (ritam gitara), Thomas Stipić (bas gitara), Arso Ludwig (bubnjevi) i Danijel Lastrić (klavijature).

Mirko Šenkovski još tada se istaknuo iznimnim vokalnim sposobnostima. Album „Better tomorow“ grupa „Sauron“ objavljuje 1994. godine u izdanju Croatia records. Nakon ove, Mirko Šenkovski s grupom „Geronimo“ objavljuje istoimeni album, a 1997. godine objavljuje i album dueta sa Draganom Kajtazović pod nazivom „Gori zemlja“ u izdanju Halix Records. Nakon stanke, koju je, kako sam kaže napravio iz razloga lične naravi, na scenu se vraća kao autor i izvođač skladbom “Poljubi me i pazi da nas ne vide” na “Aurea fest Požega” 2015. godine.

Spot za ovu skladbu je režirao Mario Šulin i njegova produkcija “Nova”, a sniman je na lokaciji prelijepog dvorca Prandau Normann u Valpovu – jednog od najstarijih i najvećih dvoraca u Slavoniji. U spotu se pojavljuju Ado Iftić iz grupe “Camino Verde“, Elly Ramić i Hrvoje Bilić kao svirači, dok glumačku ekipu čine Zdravko Šinjori, Danijela Ištaković, Maja Jakšić, Marija Mrvičin i Željko Mrvičin.

Nakon ove, uslijedila je još jedna Geronimova uspješnica – skladba “Nebo je tu“. Ova dva singla najavljuju njegov solistički autorski album. Iznimno naglašena kreativnost kao i ličan i prepoznatljiv autorski stil, Mirka Šenkovskog su za kratko vrijeme učinili jednim od najtraženijih autora u regionu.

geronimo-s2

Trenutno radi kao autor pjesama sa najvećim zvijezdama regije: Halidom Bešlićem, Crvenom Jabukom, Tifom, Hankom Paldum, Gocom Tržan, Miroslavom Škorom i mnogim drugim poznatim muzičkim umjetnicima.

U periodu od 10 godina snimio je mnoga poznata muzička djela kao studijski muzičar sa najvećim regionalnim zvijezdama. Potom 2010. dolazi u Sarajevo, gdje ulazi u saradnju sa Halidom Bešlićem.

Trenutno radi kao autor pjesama sa najvećim zvijezdama regije. Samo neki od njih su otpjevali poznate pjesme u poput Halida Bešlića, “Čardak“, “Lavanda” i “Romanija“, a potom “Sofra” i “Što svaka žena sanja“ u interpretaciji Hanke Paldum,  kao i “Lijepa je“ u interpretaciji Enesa Begovića, te “Otkud ti pravo” i “Zašto lažu nam u lice” u izvedbi Miroslava Škore itd.

Posebno mjesto u stvaralačkom opusu Mirka Šenkovskog – Geronima, kako sam naglašava često, pripada skladbi “Love people” koja je izvedena prilikom posjete papa Franje Sarajevu, glavnom gradu BiH. Ova skladba prezentirana je u izvedbi djece iz Srebrenice s univerzalnom porukom mira i tolerancije.

Njegova pjesma “Love, People” koju izvodi više od 1.000 djece iz 15 horova širom svijeta, među kojima su i djeca iz srebreničkog hora “Kuća dobrih tonova”, dobila je nagradu organizacije Global Music Award za najveće dostignuće u muzici.